1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. BASF България и СУ „Св. Климент Охридски” подписаха договор за сътрудничество

BASF България и СУ „Св. Климент Охридски” подписаха договор за сътрудничество

Споразумението е част от кампанията Chemgeneration

На 28 март 2013 г. в Ректората беше подписан договор за сътрудничество между Софийски университет „Св. Климент Охридски”  и BASF България. Договорът е част от усилията на двете институции да направят образованието по химия по-привлекателно за младите хора в България чрез кампанията Chemgeneration.

Ректорът на Софийския университет отбеляза, че в световен мащаб се наблюдава отлив от изучаването на природните науки като химия, физика и математика. Проф. Тони Спасов, декан на Факултета по химия и фармация изрази надеждите си, че с това начинание ще се наклонят везните и все повече млади българи, след завършване на училище ще предпочетат да изучавт химия.” Надяваме се с това начинание, което стартираме днес, да върнем в училищата интереса на младите хора към удивителния свят на химията”, каза в приветствената си реч г-жа Диканска, управител на BASF България.

Договорът предвижда BASF България да спонсорира мобилна химическа лаборатория, подготвена от преподаватели във Факултета по химия и фармация на Софийски университет. Мобилната лаборатория ще направи поредица от турове в различни средни училища в България, за  да даде възможност на голям брой ученици да се докоснат до магията на науката Химия.

Проф. дин Иван Илчев, ректор на СУ „Св. Климент Охридски”, и г-жа Валентина Диканска, управител на BASF България, изразиха желанието си сътрудничеството им да се превърне в добра практика в отношенията между бизнеса и научните и образователни институции в България.

Сътрудничеството между двете организации по кампанията Chemgeneration стартира през 2011 г., която беше обявена от ЮНЕСКО и ООН за Международна година на химията. Тогава страните се обединиха в популяризирането на образователния интернет сайт www.chemgeneration.com, заедно с Българска академия на науката, Съюза на химиците в България, Съюза на учените в България и Химикотехнологичния и металургичен университет. Инициативата е подкрепена от Министерство на образованието, младежта и науката. Задълбочаването на отношенията е желание и на двете страни и е в унисон с новата стратегия на BASF, обявена от председателя на Борда на директорите на химическия гигант д-р Курт Бок – “We create chemistry for a sustainable future”, в превод на български „Ние създаваме химия за устойчиво бъдеще”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.