1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Датчани консултират строежа на мидена плантация

Датчани консултират строежа на мидена плантация

 

Датски консултанти участват в изграждането на мидена плантация на "Шато" ООД - дъщерната фирма на "Атлантик" АД, в района на Маслен нос край Приморско. За няколко дни Хенрик Пилгард и Есбен Хедегаард са дали препоръки и са участвали в поставянето на четири мидени полета. Двамата експерти са практици в областта на отглеждането на черна мида.

Те се занимават с това в датската област Аалборг. Пилгард е мениджър по продажбите, а Хедегаард управлява мидена ферма. Очаква се до средата на октомври плантацията край Маслен нос да е напълно оборудвана. Тя е на площ около 200 дка и засега е най-голямата в страната с промишлено значение.

Мидената ферма край Приморско е изградена по датско-италианска технология. Поставянето на мидените полета е заключителният етап от изграждането й. Предстои наблюдение за развитието на мидите, големината им и качеството на водата. Напролет се очаква първата реколта. Капацитетът на фермата е до 600 т миди на година.

Предстои и обучението на български специалисти в Италия. То ще продължи един месец в Римини. Районът се слави като най-големия специализиран в изкуственото отглеждане на черна мида. Българите ще имат възможността да участват в различните етапи от отглеждането на мидите и да придобият практически умения.

Планира се покупката или поръчката на плавателен съд, като обработката и сортирането на мидите ще става направо на борда. Корабът ще е със специализирана техника. Това ще запази по-добре качествата на продукта заради обработката му в прясно състояние, обясниха от "Шато". Общата инвестиция се изчислява на 1 млн. лв./dnevnik.bg

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.