1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Млади учени излязоха на протестно шествие в защита на науката

Млади учени излязоха на протестно шествие в защита на науката

 

Поради държавната "скръндзавина" науката ще изчезне, технологии даже за чекрък няма да има, а апатията, невежеството и равнодушието ще продължат да висят на врата на народа като примка.

С тези думи младите учени от БАН протестираха пред Паметника на Св. Климент Охридски срещу оскъдните средства за българската наука.

Те се помолиха за душите на депутатите, като отправиха следната молитва: "Господи, дай им мъдрост, сърце и разум да мислят за бъдещето и за народа си. Нека променим тези хора, надяваме се на чудо".

С тези думи около 300 млади учени и техни по-възрастни колеги три пъти обиколиха сградата на НС, като се спираха на всеки ъгъл с надеждата, че ще бъдат чути.

Докторантът от Историческия факултет на Софийския университет Димитър Атанасов, който беше надянал символична примка на врата си с надпис: "Равнодушие", заяви, че основната цел на протеста е промяна на приоритетите в държавата и фундаментална промяна на мениджмънта в науката.

"Българската наука няма да бъде обесена, въпреки всичко тя винаги е съществувала", заяви Димитър Атанасов.

В отворено писмо младите учени настояват за радикална промяна в държавната политика и издигане на образованието и науката като главен приоритет в развитието на страната.

Това включва изпълнение на договорените ангажименти за наука; държавна политика, стимулираща финансирането на научни изследвания от бизнеса и други добре познати решения и действия, приложени от държавите-членки на ЕС.

В писмото се настоява правителството да изпълни ангажиментите, поети по Лисабонската конвенция, за поетапно увеличаване на финансирането на научните изследвания с до 3% от БВП през 2010 г.

Младите учени искат още от началото на 2008 г. съотношението между заплащането на труда в сферата на науката и висшето образование и това в сферата на държавната администрация да се приведе в съответствие с аналогичните съотношения в страните членки на ЕС./actualno.com

 

AGRO.BG 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.