1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Напредък с ваксината срещу АЧС в Китай

Напредък с ваксината срещу АЧС в Китай

Ваксината вече е показала своята ефективност при лабораторни тестове

Пробив при борбата с африканската чума по свинете постигнаха китайски учени, разработвайки ефикасна ваксина. Съобщението е на института за ветеринарни изследвания в Харбин.
 
Според института ваксината вече е показала своята ефективност при лабораторни тестове. За да постигнат този напредък, учените са премахнали седем генни сегмента от ДНК на вируса.
 
Чрез тази манипулация е получена жива ваксина с много по-слаба вирулентност. Засега тя е най-перспективната разработка в борбата с африканската чума, смятат в Харбин. Ваксината би могла да бъде голяма крачка напред за превенция не само в Китай, но и в други държави. Засега обаче не е ясно кога ветеринарите ще разполагат с изцяло готов вариант.
 
За подобен пробив се заговори още в края на миналата година, когато учени от Службата за селскостопански изследвания към американското земеделско министерство съобщиха за частичен успех при работата с грузински щам на вируса. Тогава американците успяха да премахнат определен ген, след което вирусът става безопасен и може да се използва като ваксина. Тестовете в края на декември показаха, че ваксинираните свине развиват имунитет и не показват симптоми на болестта, нито са способни да я разпространяват.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.