1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Обучават фирмите от рибния бранш как да кандидатстват за европейски проекти

Обучават фирмите от рибния бранш как да кандидатстват за европейски проекти

Програмата ще бъде стартирана вероятно до края на този месец

Асоциация на производителите на рибни продукти БГ ФИШ организира през октомври поредица от семинари със свои членове и фирми, заети в бранша. Семинарите ще се проведат в няколко града в страната с участието на лектори от държавната администрация. На тези форуми ще бъде разяснено подробно как да се изготвят и подават проекти по оперативна програма „Рибарство и аквакултури“.

Програмата ще бъде стартирана вероятно до края на този месец. Сега предстои проверка от експерти от европейската главна дирекция по морските въпроси и рибарството. Тя е за готовността на държавните ни структури и потенциалните бенефициенти да стартират оперативната програма.

БГ ФИШ е най-голямата браншова организация в рибарския сектор, като в нея членуват фирми, собственици на голям брой от рибопреработвателните предприятия. Асоциацията е подала документи в Изпълнителна агенция „Рибарство и аквакултури“ за национално признаване на структурата. Крайният срок за това е 1-ви октомври тази година.

В асоциацията членуват най-големите фирми от едрия риболовен флот, както и собственици на ферми за морски аквакултури / черна черноморска мида, рециркулационна система за отглеждане на екзотичната риба барамунди и др./ В БГФИШ влизат и представители на най-големите наши компании за улов на цаца и преработка на рапани. Месото им се търгува в Азия и Америка.

За миналата година членовете на асоциацията са достигнали 4 701 700 килограма добив от улов на риба и водни животни и от аквакултури. Преработката е над 10 755 000 килограма. За цялата минала година членовете на асоциацията са реализирали продажба на близо 19 000 000 килограма риба и водни животни./dnesplus.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.