1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Първо място за България

Първо място за България

Международен юношески горски конкурс – Москва 2008

Първо място, кристален глобус и парична награда от 5000 долара получиха в Москва на специална церемония в Малый театър, ученици от Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Сава Младенов” – град Тетевен.

Призът е спечелен в конкуренция с 26 участници от цял свят на Международния юношески горски конкурс – Москва 2008.

Сред страните участнички са Русия, Украйна, Китай, Япония, Куба, Корея, Финландия, Кения, Латвия, Казахстан, Молдова, Узбекистан, Беларус. Това е 5-тото издание на международния конкурс и то съвпада със 120-годишнината на лесовъдското движение в Русия, поради което е част от тържествата по този повод в страната. България участва за трети път в конкурса.

Дванадесетокласникът Тодор Димитров Тодоров и тринадесетокласникът Ивалин Петков са младежите, защитили писмена разработка на тема „Частните гори – възможности за стопанисване”, с която завоюваха челното призово място в  конкурса.

Участниците от българска страна са определение след конкурс, проведен от дирекция „Наука и образование” на Министерство на земеделието и храните по-рано през април тази година.

Двамата български младежи, представили България, са от специалност „Горско и ловно стопанство” в Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Сава Младенов” – град Тетевен, която е едно от 96-те професионални училища в системата на Министерство на земеделието и храните.

Училището е едно от най-старите в страната и е с утвърдени традиции и авторитет в подготовката на кадри за горското стопанство в Северна България, като през следващата година ще отбележи своята 100-годишна история, информира директорът на гимназията инж. Зоя Петрова. Сред изявените преподаватели е Петя Кръстева, научен ръководител на разработката, победител в конкурса в Москва.

„Усъвършенстването на стопанисването на частните гори и по-добрият контрол, осъществяван от държавните институции са залог за успешното бъдеще на горското стопанство”, е една от тезите, застъпени в разработката на младежите. „Програмата за развитие на селските райони 2007-2013” предвижда атрактивно европейско финансиране за горското стопанство, но не само държавата, заложила това като свой приоритет в програмата, но и самите частни горовладелци трябва да си поставят по-сериозни цели по отношение на своите бъдещи планове, свързани със собствеността им, за да има по-ефективен частен горски сектор”,  твърдят в своята презентация Тодор Димитров и Ивалин Петков.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.