1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Подготвя се седмият национален празник на биологичното земеделие

Подготвя се седмият национален празник на биологичното земеделие

Празникът се организира от фондация "Биоселена", съвместно с Министерството на земеделието и продоволствието

 

Въпреки тежката суша и тази година българските биофермери продължават да работят в областта на биологичното земеделие и да произвеждат биохрани с перфектно качество. При това, вече не само за износ, тъй като българският потребител все по-често търси екологично чистото родно производство. Те, цените, без друго са вече напълно сравними с тези в развитите европейски страни - поне като ще плащаме, да е за качествена стока - това е мнението на все повече българи, които оглеждат щандовете в хранителните магазини.
Към момента в България се произвеждат повече от 100 родни биопродукта. Повечето от тях ще могат да бъдат видяни на традиционния вече национален празник на биологичното земеделие, който ще се проведе на 15 септември в София. Посетителите ще имат възможност не само да опитат екологичното българско производство, а и да си купят по цени на производителя.
Тази година се очаква в празника да се включат и производители от съседните Македония и Албания.
Новата инициатива на организаторите на празника е всички, произведени в този ден боклуци, ще бъдат събирани разделно. Представители на "Екопак" ще осигурят контейнери и ще обясняват на децата защо е важно да разделяме боклука.
Празникът се организира от фондация "Биоселена", съвместно с Министерството на земеделието и продоволствието, което осигурява и част от бюджета. Останалите пари вече седма поредна година се осигуряват от Швейцарскaта агенция за развитие и сътрудничество и от спонсори.
Както всяка година и сега ще има много награди, като носителите на призовете ще бъдат определяни и от посетителите. Ще има награда за "най-биологичен" супермаркет, за най-красиво подреден щанд, за най-добре опакован и представен биопродукт, както и специален конкурс "Мис биологична крава 2007".
В съпътстващата програма са предвидени демонстрации на традиционни български техники за производство на сирене, масло, сладко, пчелен мед, домашна ракия; тъкане на вълнени изделия; ръчно боядисване на вълнени и памучни тъкани; ръчна изработка на глинени съдове; рисуване и оцветяване на глинени фигурки. Ще има и изложба базар на литература и информационни материали, свързани с биологичното земеделие и дегустации на биологични продукти.
Ще припомним, че през миналата година в празника участваха 18 изложители, които представиха голямо разнообразие от биологични продукти - кисело мляко, зеленчуци, мед, синьо сирене, малини, билки, органична тор и др. Голяма част от наградите от миналогодишното издание на националния празник грабнаха фермери и занаятчии от Троянско./posredniknews.com

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.