1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 11-те природни парка в страната ще бъдат почистени на 9 юни от доброволци

11-те природни парка в страната ще бъдат почистени на 9 юни от доброволци

Снимка:

Инициативата е на WWF и Globul

В събота за пета поредна година ще бъде отбелязан националният ден на природните паркове в България. Инициативата е на WWF и Globul и ще обхване 11-те природни парка в страната, които ще бъдат почистени от доброволци, съобщиха организаторите.

Участниците в акцията тази година ще се включат в почистването на туристически маршрути, обновяването на маркировката, възстановяването на информационни табели и ремонта на беседки и пейки. Необходимите за почистването ръкавици и чували ще бъдат осигурени от организаторите, а за доброволците е предвидена и томбола с награди, сред които чанти, изработени от рециклираните винилови реклами на миналогодишната кампания.

Природните паркове "Витоша", "Рилски манастир", "Златни пясъци", "Врачански Балкан", "Русенски Лом", "Странджа", "Шуменско плато", "Българка", "Сините камъни", "Персина" и "Беласица" представляват близо 80% от защитените територии в страната и привличат общо около 10 млн. посетители годишно.

Миналата години в кампанията по почистването им са се включили 3600 доброволци, а за последните 4 години са събрани общо над 50 тона отпадъци, каза програмният директор на "WWF България" Веселина Кавръкова.

В природните паркове няма организирана система за сметосъбиране, напомниха още от WWF. Това означава, че посетителите трябва да свикнат да връщат всичкия си боклук обратно в града, за да запазят природата от замърсяване.

Тази година при почистването на парковете "Витоша", "Врачански Балкан" и "Русенски Лом" ще има възможност за разделно изхвърляне на пластмасовите отпадъци, съобщиха още организаторите. За тях ще се погрижи компанията "Екопак", която от тази година е партньор на инициативата.

Подробна информация за местата на тръгване и началните часове в цялата страна може да видите в рубрика Прояви на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.