1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 15 дървета се състезават да спечелят Европейско дърво на годината

15 дървета се състезават да спечелят Европейско дърво на годината

Снимка:

В деветото поред издание на страницата на конкурса тече гласуването

В конкурса “Европейско дърво на годината” се търси дървото с най-интересна история. Гласуването ще се проведе от 1 до 28 февруари и резултатите ще бъдат обявени на церемония в Брюксел на 19 март 2019. Все още можете да участвате в определянето на крайното класиране!

Миналата година за определяне на победителите бяха подадени 200 000 гласа. В тазгодишното издание организаторите от Сдружение "Партньорство за околна среда", в което участва и българската организация фондация "ЕкоОбщност", очакват още по-голям интерес и брой гласове, тъй като има две новоприсъединили се за участие страни - Франция и Холандия.

В деветото поред издание на страницата на конкурса - https://www.treeoftheyear.org/Home - ще научите интересните истории на дървета на възраст между 65 и 500 години, имащи своето място в исторически събития; на дървета, обединили общностите си при спиране на планове за построяване на пътища или сгради; както и на дървета, станали свидетели на много важни събития, оставили отпечатък върху живота на населени места и хората в тях.

Всички истории можете да прочетете и изберете 2-те най-интересни, за да ги подкрепите с гласа си.

EPA инициира Европейското дърво на годината - състезание на най-привлекателното дърво, дърво с история, която може да събере обществото. EPA е консорциум от шест фондации от България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, които подкрепят общински проекти, чиято цел е опазване на околната среда и подкрепа на местните общности и общество. За  20-годишното си съществуване организацията е подкрепена от фондации  с повече от 10 милиона евро общо.

Българският претендент в надпреварата "Европейско дърво на годината" - над 300-годишният дъб-цер в трънското село Рани луг расте в лечебно място.

Вековният красавец се е извисил до двора на църквата "Свети Николай". Дъбът е висок 20 метра, обиколката му е около 4 метра и 80 сантиметра.

Гласуването ще продължи до 28 февруари, като през последната седмица - 22-28 февруари - резултатите ще бъдат скрити и поддръжниците на конкурса няма да виждат актуалното класиране. За да се гласува, трябва да бъдат избрани две дървета и да се потвърди изборът чрез активиране на връзка, получена на посочен електронен адрес.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.