1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 190 държави ще се опитат да положат основите на ново глобално споразумение за климата

190 държави ще се опитат да положат основите на ново глобално споразумение за климата

Във Вършава се провежда 19-та конференция на страните към Рамковата конвенция на ООН по изменението на климата

Безпрецедентно покачване на нивата вредни газове, които причиняват глобалното затопляне, за изминалата 2012 г. отчете в края на миналата седмица Световната метеорологична организация.

В контекста на подобни тревожни научни констатации в началото на тази седмица преговарящи от 190 държави се събраха в полската столица Варшава, където в  близките седмици те ще се опитат да положат основите на ново глобално споразумение за климата.

Налице е все по-засилващо се разбиране мащаба на това, което може да бъде постигнато, коментират участници в дебатите пред Би Би Си. Съществуват и опасения, че разговорите могат да се оплетат в процедурни спорове, след като Русия поиска преразглеждане процедурите за гласуване. Така окончателната форма на споразумението предстои да узрее в Полша в близките дни, пише "Дневник".

Загрижеността за икономически растеж остава водещ и поне частично засенчва предупрежденията на учените за покачване на температурите и нивата на водата. С този мотив световните правителствата остават резервирани към по-амбициозно споразумение, коментира агенция Ройтерс началото на дебатите.

Това е 19-та конференция на страните (COP) към Рамковата конвенция на ООН по изменението на климата (UNFCCC). На срещата в Южна Африка през 2011 г., делегатите приеха т.нар. платформа от Дърбан, която си постави за цел до 2015 г. да бъде окончателна договорена и подписана нова глобална договорка за климата и тя да влезе в сила до 2020 г.

"Забелязва се задоволителна степен на сближаване на гледните точки, що се отнася за характера на новото споразумение, заради осъзнаването от страна на отделните държави на значимостта на това, което може да се постигне в този процес", констатира Елиът Дирингър от Центъра по въпросите на енергетиката и климата‎, която е и дългогодишен наблюдател на преговорите.

Днес делегатите помнят и горчивия опит от Копенхаген през 2009 г., когато общата амбиция за сделка се провали въпреки усилията на някои водещи лидери като президента на САЩ Барак Обама и британския министър-председател Гордън Браун.

Това, което е на път да се оформи, е едно по-свободно и гъвкаво споразумение, в което страните определят свои собствени цели, но подлежат на някаква форма на контрол от страна на други държави. "Това е моделът, в който се изхожда от идеята, че задълженията се определят самостоятелно от нациите и бъдещото споразумението трябва да се съобрази с това", обяснява Дирингър.

Науката като тласък на политиката

Срещата започва непосредствено след публикуването на поредица от крайъгълни научни изследвания на утвърдени институции, които демонстрират актуалността на проблема и мащаба на климатичните предизвикателства.

Без общи и координирани политически действия приетият праг на покачване на температурите от 2С (договорен на срещата на ООН в Канкун през 2010 г.) ще бъде надскочен още в средата на нашия век, е едно от базовите заключения на петия доклад на Международния панел за климатичните промени (IPCC), който беше публикуван този септември.

В началото на ноември Световната метеорологична организация алармира, че концентрацията на парникови газове в атмосферата е по-висока от всякога.

До 2020 г. светът като цяло трябва да намали емисиите въглероден диоксид до 44 гигатона, за да се се удържи средното глобално покачване на температурата под два градуса, сочи и последният годишен доклад за вредните емисии, изготвен от Организацията на обединените нации за околната среда (UNEP). В същото време сборът от всички обещания и ангажименти, направени от отделните държави, дава излишък от вредни емисии между 8 и 12 гигатона годишно за последните седем години. На практика 12 гигатона СО2 емисии са приблизително 80% от вредните емисии на всички електроцентрали в света в момента.

В същото време авторите подчертават и редица начини, по които този дисбаланс може да бъде поправен, включително чрез затягане правилата за отчитане на вредните емисии и разширяване обхвата на вече направените обещания. Решения все още има, стига те да бъдат взети своевременно.

Аналогично мнение изразява секретарят на UNFCCC Кристиана Фигерас, според която дебатите във Варшава са ключов момент, който може да даде тласък за договаряне. "Все още имаме време и средства за ограничаване на затоплянето до 2 градуса по Целзий и този международен панел трябва да даде тласък напред, за да успеем да положим основите на амбициозно всеобщо споразумение за климата през 2015 г.", заявява Фигерас.

Основните пречки пред договарянето

Няколко неща разединяват преговарящите и именно те могат да забавят и дори да провалят споразумението. От ключово значение за развиващите се страни е намирането форма на компенсация на бъдещи вреди и загуби, причинени от изменението на климата. Развитите страни от своя страна изразяват готовност за помощ, но не са склонни да създадат правна рамка за това. Решението по това предстои да се вземе във Варшава.

Финансовите ангажименти винаги са свързани с потенциално недоволство и увъртане. Преговарящите на полска територия ще трябва да изяснят как да постигнат целта за предоставяне ежегодно на 100 млрд. долара за климатичните промени от 2020 г.

На дневен ред са и методите, по които ще се измерват, отчитат и проверяват ефективно поетите ангажименти по намаляване на вредните емисии. Делегатите  ще трябва да намерят начин как развиващите се страни да отчитат поетите ангажименти.

Има и процедурни препятствия по пътя към Париж, където през 2015 г. трябва да се подпише споразумението. Русия може да се окаже потенциален проблем в процеса на договаряне заради  внесено предложение за промяна начина на вземане на решения на конференцията на страните. В момента се работи на базата на консенсус, но руснаците смятат, че по време на срещата в Доха миналата година възраженията им са били контролирани. Затова сега те искат преразглеждане на системата за гласуване, за да се възстанови доверието. Руските искания доведоха до задънена улица в предварителната среща този юни и в момента има опасения, че това може да попречи на преговорите и във Варшава.

Проблемът обаче е съществувал още преди руснаците да го изведат на дневен ред и според някои делегати е добре, че той ще бъде поставен преди срещата в Париж.

Друга съществена тема е променливият характер на развитието на държавите. Първоначално съществуваше ясно разделение на развиващи се и развити страни, като по-богатите поемаха товара по всички съкращения във вредните емисии. Сега обаче има засилващ се натиск всяка държава да поема дял от общия ангажимент. И тук няма единомислие между преговарящите. Китай например заявява, че ще настоява за общи, но диференцирани отговорности.

 

Етикети UNFCCC, климат, IPCC
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.