1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 2.35 милиона души в Сомалия се намират в хуманитарна криза

2.35 милиона души в Сомалия се намират в хуманитарна криза

Снимка:

Мария Неделчева призова за конкретни ангажименти в борбата с корупцията и насилието

В Комисията по политически въпроси на Съвместната парламентарна асамблея АКТБ-ЕС беше разискван предстоящия доклад "Посрещане на политическата и хуманитарна криза в Сомалия: Предизвикателства за Европейския съюз и за групата на АКТБ". Евродепутатът Мария Неделчева е докладчик за парламентарната група на ЕНП по сюжета (докладчик в сянка).

Необходимостта от разработване на този доклад се предопределя от влошената ситуация в разкъсваната от война Сомалия. През февруари ООН съобщи, че условията на глад са приключили шест месеца, след като бяха обявени, но ситуацията остава бедствена, тъй като почти една трета от населението се нуждае от спешна хуманитарна помощ.

Мария Неделчева приветства инициативата на Комисията по политически въпроси за изработването на този доклад и наблегна на трудностите, с които Сомалия се сблъсква заради политическата ситуация в страната.

„Средната продължителност на живота е много ниска, детската смъртност е изключително висока, а достъпът до канализация ограничен. Смята се, че един милион души са разселени по територията на страната и те са най-уязвими, защото ежедневно страдат от нарушаване на човешките им права”, посочи евродепутатът.

Въпреки че рискът от глад бе значително намален, Мария Неделчева информира, че 2.35 милиона души в Сомалия се намират  в хуманитарна криза и са безсилни да посрещнат основните си нужди, като достъп до вода, храна, прилично жилище и достъп до основно здравеопазване.  

Между 27-ми януари и 2-ри февруари т.г., Службата за координация на хуманитарната помощ на ООН е установила 91 случая на насилие над жените (включително физически нападения, приключили с убийство) и домашно изнасилване. Това показва, че положението на жените е повече от критично, алармира г-жа Неделчева.

Целия материал за хуманитарната криза в Сомалия и позицията на Мария Неделчева четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.