1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 40 града у нас се включват в инициативата „Часът на Земята“

40 града у нас се включват в инициативата „Часът на Земята“

Тази година посланието на кампанията е хората да направят първи стъпки в ежедневието си към по-устойчив начин на живот

Най-големите градове в България ще се включат за трети път в глобалната кампания „Часът на Земята”. На 26 март (събота) световни и родни забележителности ще изгасят осветлението си за един час. Едни от най-познатите места на планетата- Айфеловата кула в Париж, моста през Босфора в Истанбул, Таймс Скуеър в Ню Йорк ще се затъмнят в знак на съпричастност към световната кауза. 42 български града ще се включат в кампанията „Часът на Земята” тази година.

Кампанията „Часът на Земята” стартира за първи път в Сидни, Австралия, където милиони домакинства, както и фирми изключват осветлението си за час, за да покажат, че е време да се предприемат реални стъпки срещу промените в климата. Тази година България се включва за трети път в „Часът на Земята”.

Координатор в международната природозащитна организация WWF в България Константин Иванов обясни, че тази година в инициативата ще участват рекорден брой държави – 131, а броят на градовете не може да се уточни, тъй като всеки ден нараства. У нас засега са заявили участие 40 града, между тях и петте най-големи. Те ще угасят фасадното осветление на известни сгради, паметници, забележителности. Сред тях са парламентът, Министерският съвет, президентството, Народният театър, БНБ или почти цялото каре с известни сгради в центъра на столицата, включително храм-паметникът „Свети Александър Невски“, коментира Иванов. Той допълни, че се очаква хората да се включат, като просто угасят осветлението в домовете си.

Тази година посланието на кампанията е хората да направят първи стъпки в ежедневието си към по-устойчив начин на живот и това да продължи след официалната дата за провеждане на „Часът на Земята”.

 

 

Етикети земя, час, кампания
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.