1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 84 вида животни и растения се срещат само в зоопаркове

84 вида животни и растения се срещат само в зоопаркове

Връщането на изчезнали видове в природата е голямо предизвикателство

За последните няколко десетилетия 84 вида животни и растения са изчезнали от природата и могат да се срещнат само в зоологически градини, аквариуми, ботанически градини или банки за посевен материал. Това установява екип от учени на Лондонския институт за зоология.
spieces
 
В своя доклад за състоянието на видовете, вписани в Червената книга на Международния съюз за защита на природата и природните ресурси лондонските експерти посочват, че връщането на изчезнали видове в природата е голямо предизвикателство. Без проектите за възстановяване на популацията от антилопи, охлюви и цветя тези видове са щели завинаги да бъдат изгубени.
 
Други случаи, като Европейският бизон, показват, че видове, ограничени до малък брой под човешка защита, благодарение на съответните проекти са успели да се разселят в природата.  
Учените изтъкват, че намиращите се под човешка опека видове често биват пренебрегвани, тъй като вниманието е насочено към застрашени животни и растения, които все още се срещат в естествените им хабитати. Заради това неглижиране за последните 70 години са изчезнали 11 вида животни, отглеждани в зоологически градини, а други 12 са успели да се възстановят дотолкова, че пак да бъдат разселени.
Според учените е възможно изчезването на видове да бъде прекратено и в природата да се върнат животни и растения, които вече не се срещат там.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.