1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. БАБХ съдейства за преодоляването на последствията от бедствието в Област Бургас

БАБХ съдейства за преодоляването на последствията от бедствието в Област Бургас

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) участва в преодоляването на последствията от водното бедствие в Област Бургас от 5 септември

Областната дирекция в град Бургас е в координация с общинските власти, областния управител, както и Областната дирекция „Земеделие” от следващия ден, 6 септември. Поради тежката ситуация са пренасочени към областта служители от Областна дирекция по безопасност на храните – София-град и Централно управление в помощ на колегите в Бургас. В издирвателните дейности е включен високопроходим автомобил на ОДБХ-Бургас.

Към момента се отработват на терен сигнали в общините Царево, Лозенец  и Приморско. Терените са труднодостъпни, на големи площи водата все още не се е оттекла, което технически възпрепятства работата на екипите, както и безопасната за живота и здравето на хората дейност.

В община Царево се работи по локализирането на едри преживни животни (крави), за които стопанинът е сигнализирал, че са отнесени от придошлите води. В стопанството са регистрирани 64 животни, в него са установени четири живи. В близката гориста местност, както и в района на плажната ивица са намерени останките на девет животни, част от тях с ушни марки. Тази сутрин е изтеглено животно от скалите край плажната ивица. Издирването продължава.

В района на екопътека в Ахтопол е намерено още едно мъртво животно. Местността е достъпна единствено с високопроходими машини. Направени са неколкократни опити за достигане на мястото от местните власти и от БАБХ. Днес трупът беше изнесен от багер. Предстои унищожаването му.

Работи се и по сигнал от Китен за отнесен пчелин.

Всички намерени и изтеглени животни ще бъдат унищожени, чрез изгаряне, с цел опазване живота и здравето на хората и животните в района. Мобилната система, отговаряща за район Бургас, е приведена в готовност.

Със заповед на Областната дирекция „Земеделие” в Бургас е определен съставът на комисия, която ще разглежда заявленията на стопани, загубили животните си, вследствие на бедствието. Служители на ОДБХ участват в комисията, с цел установяване на съответствието между подадените заявления и наличната информация в интегрираната информационна система – ВетИС в най-кратки срокове, а след което и служебното премахване от системата на отпадналите животни. Това ще помогне на стопаните да получат своите обезщетения бързо и без допълнително административно натоварване.

БАБХ напомня, че здравните власти издадоха предупреждение, че морските води в засегнатите райони не са безопасни за къпане. БАБХ призовава да не се влиза в морето, особено при вида на умрели животни, както заради безопасността на гражданите, така и заради затрудняването на достъпа на работните екипи до животните. Гражданите да не приближават трупове, на които са попаднали по време на излет в гористите местности и екопътеките. В случай на намерени трупове гражданите могат да сигнализират на националния спешен телефон  112 или на горещия телефон на БАБХ 0700 122 99.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.