1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България е единствената страна в ЕС, където отпадъците не се компостират

България е единствената страна в ЕС, където отпадъците не се компостират

Това сочат данни на европейската статистическа служба Евростат, разпространени от ЕК

България е единствената страна в ЕС, където отпадъците не се компостират, т.е. не се подлагат на естествен процес на контролирано разграждане, а изцяло се изхвърлят на открити сметища. Това сочат данни на европейската статистическа служба Евростат, разпространени от Европейската комисия, съобщава БТА.

Средно за ЕС на година на гражданин се падат по 502 килограма отпадъци. В България на човек средно за година се полагат по 410 килограма битова смет, от които през обработка преминават 404 килограма. За страната ни се посочва, че никакво количество от посоченото не се изгаря или рециклира.

Статистически по количеството отпадъци на човек България е в средата на класацията заедно с Финландия, Белгия, Швеция, Гърция, Словения и Унгария. Рекордьор е Кипър със 700 килограма на човек, следван от Люксембург, Дания и Ирландия. Най-малко битова смет трупат гражданите на Литва, Румъния, Словакия, Чехия, Полша, Естония и Латвия.

Най-големи количества отпадъци, обработени чрез изгаряне, са регистрирани в Дания, Швеция и Холандия. Рециклирането е най-разпространено в Германия, Белгия и Словения, сочат данните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.