1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България е на опашката по прилагане на държавни политики за намаляване на парниковите емисии

България е на опашката по прилагане на държавни политики за намаляване на парниковите емисии

Страната ни пада с три позиции надолу спрямо наблюдаваните 56 държави в света

Въпреки че доскоро България се нареждаше сред държавите, незамърсители на атмосферата с вредни емисии, ново наблюдение поставя страната ни на опашката по прилагане на държавни политики за намаляване на източниците на парникови газове, съобщиха от WWF – България.

Според годишното изследване на индекса за действие по климатичните промени (Climate Change Performance Index – CCPI), който се изработва от европейски екологични организации, през 2011-2012 г. България пада с три позиции надолу спрямо наблюдаваните 56 държави в света и вече заема 49-то място по отношение на политиката за намаляване на парниковите емисии.

Индексът CCPI е показател, който оценява и класира държавите с най-голям принос по отношение на адекватността и прозрачността на провежданата от тях политика за реагиране на промените в климата.

България е включена в списъка на страните, чиято политика за реагиране подлежи на анализ чрез CCPI заради относително голямото количество емисии на парникови газове, които продължава да отделя.

В оценките на еколозите за периода 2011-2012 г. за първи път са включени политики, свързани с решаването на проблемите за деградацията на горите и обезлесяването. Това е знак за нарастващата им роля за смекчаване на последствията от климатичните промени.

Известно е, че през последните години държавата отделя все по-малко средства за залесяване. В същото време превантивните мерки срещу палежите в горите са ограничени, което се доказва и от последните унищожителни пожари в националните ни паркове "Пирин" и "Централен Балкан".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.