1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България и Австрия сключиха сделка за "зелени" инвестиции

България и Австрия сключиха сделка за "зелени" инвестиции

Приходите от сделката ще бъдат използвани за финансиране на проекти за енергийна ефективност на училища и детски градини

България и Австрия сключиха сделка за продажба на предписани емисионни единици (ПЕЕ) в рамките на Националната схема за зелени инвестиции, съобщи МОСВ.

Приходите от сделката ще бъдат използвани за финансиране на проекти за енергийна ефективност на училища и детски градини, както и за подпомагане на инсталации на биомаса и биогаз на територията на България. Изпълнението на тези проекти ще доведе до значително намаляване на емисиите на парникови газове в атмосферата, подчертаха от министерството на околната среда и водите.

Термоизолирането на училищните сгради ще подобри не само енергийната ефективност на сградите, но и условията за учениците.

За да гарантира прозрачно и професионално изпълнение на проектите, Националният доверителен екофонд (НДЕФ), който е отговорен за „позеленяването” на средствата, постъпващи по Националната схемата за зелени инвестиции, дава възможност на всеки купувач на ПЕЕ да посочи свой представител за участие в работата на Консултативния съвет на НДЕФ.

Във връзка със сключената сделка е възможно австрийски компании да участват в тръжните процедури за изпълнение на проектите, като предложат техния опит в екологичните технологии. Австрия оказа значителна подкрепа в разработване и структуриране на Схемата за зелени инвестиции, благодарение на богатия си опит в областта на различни екологични схеми за финансиране на проекти, посочиха от МОСВ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.