1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България ще плати 175 хил. евро за проучване на метални залежи в Тихия океан

България ще плати 175 хил. евро за проучване на метални залежи в Тихия океан

Снимка:

На този етап няма изготвена схема за разпределение на дяловете от бъдещото находище между страните участници в проекта

България ще плати 175 000 евро за проучване на възможностите за добив на желязо, никел, мед, манган, кобалт, молибден и цинк от дъното на Тихия океан, съобщиха от Министерството на икономиката, предаде "Дневник". Страната ни, заедно с Куба, Русия, Полша, Чехия и Словакия членува в международната организацията "Интерокеанметал" (ИОН) от 1987 г. Сдружението е създадено с цел да бъдат открити находища на полиметални конкреции в района на "Кларион - Клипертон" в близост до Хавайските острови. 

Полиметалните конкреции представляват късове от скали с метални жилки, образувани в резултат на вулканична дейност по морското дъно. Конкрециите преличат на неправилни топки, в чиято сърцевина се намират полиметалните руди.

От министерството не дават конкретни резултати от дейността заради секретността на информация по проекта, а само напомнят, че са подготвени различни сценарии в зависимост от залежите в находището. "Теоритичните данни показват, че при най-лош сценарий ще бъдат открити полиметални конкреции, осигуряващи годишна преработка на 3х106 тона сухи конкреции в продължение на 20 години", обясниха още от ведомството на Трайчо Трайков. Основните метали, които се съдържат в конкрециите са: никел, мед, манган, кобалт, молибден, цинк и др.
 
На този етап няма изготвена схема за разпределение на дяловете от бъдещото находище между страните участници в проекта. Финансирането на дейността на организацията е на базата на равни вноски от държавите участнички.

Дяловите вноски на българската страна са за сметка на държавния бюджет, припомнят от икономическото министерство. Всяка година те са различни и се определят с решение на съвета на директорите на ИОН. Организацията има сключен договор за проучване в Тихия океан с Международния орган по морско дъно (МОД), чиято централа е базирана в Ямайка.

Проектът се намира на етап 15-годишно проучване. Паричните задължения на България се изчерпват с нейната дялова вноска в организацията. До 1990 г. дяловите вноски са внасяни в три вида валута: полски стари злоти, преводни рубли и щатски долари, от 1991 г. до 2008 г. само в щатски долари, а от 2009г . в евро. Освен това София трябва да подпомогне работата на участващите в проучвателната дейност експертни комисии, обясняват от министерството на икономиката. Ведомството отговаря за проекта от 1998 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.