1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България ще работи за действащ енергиен пазар в Черноморския район

България ще работи за действащ енергиен пазар в Черноморския район

Страната ни е координатор на работната група по енергетика

Развието на действащ енергиен пазар е един от приоритетите на България като страна участник в организацията за Черноморско икономическо сътрудническо (ЧИС). Това стана ясно на срещата в Букурещ на представители на икономическите министерства на 13 държави в рамките на инициативата за ЧИС, съобщи БНР.

В словото си пред форума ръководителят на българската делегация Александър Филипов заяви, че основната цел и приоритет на страната ни като координатор на работната група по енергетика ще бъде организирането и развитието на действащ енергиен пазар в рамките на Черноморския район. България ще работи и за неговата последваща интеграция към енергийната общност. Филипов е също временно управляващ посолството ни в Букурещ.

Същевременно два от най-големите проекти, по които ни предстои сериозна работа, са изграждането на черноморски магистрален пръстен и развитието на морските магистрали в района на Черноморското икономическо сътрудничество. Освен това ще се работи за създаването на връзки между разширения Черноморски район и съседни райони като Дунав, Каспийския басейн, Централна Азия и Близкия Изток.

В областта на туризма в рамките на организацията нашата страна активно участва и в инициативата "Пътят на римските императори", която има за цел изграждането и промоция на туристическия продукт в областта на културния туризъм със Сърбия, Румъния и Хърватска. Инициативата цели също провеждането на обща маркетингова политика на европейския и на трети пазари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.