1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България ускорява усвояването на европарите за енергийна ефективност

България ускорява усвояването на европарите за енергийна ефективност

Инициативата може да стартира през втората половина на 2011 г.

България ускорява усвояването на европарите за енергийна ефективност с подписаното тази сутрин споразумение с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). То предвижда банката да помогне за разработването, стартирането и наблюдението на програмата за подобряване на енергийната ефективност на малките и средни предприятия в страната за 200 млн. евро по ОП "Конкунрентоспособност" 2007-2013 г.

Помощта на ЕБВР ще се изразява в осигуряването на кредитни линии през местни търговски банки за общо между 50 и 150 млн. евро. Банката вече две години осигирява подобни кредитните линии за подобряването на енергоемкостта на българските предприятия. Нейни бенефициенти по подобни линии са  "Челопеч майнинг", КЦМ и др.

В мометна се избира консултант, който да изготви минималните критерии, на които българският бизнес ще трябва да отговаря, за да получи кредитна линия, а след това и грант по оперативната програма. Очаква се консултантът да е ясен още през март, след което ще има около два месеца, за да предложи на управляващия орган по "Конкурентоспособност" и ЕБВР приемлива структура за оценяване на проектите. Това означава, че инициативата може да стартира през втората половина на 2011 г., макар че заеми за енергийна ефективност се отпускат и в момента както от ЕВБР, така и от български търговски банки.

В случая икономическото министерство и ЕВБР са се договорили освен за съфинансиране и за техническа помощ по усвояването на средствата. Споразумението  предвижда още проекти за финансиране да могат да се приемат и в клоновете на търговските банки, с които ЕБВР работи в цялата страна, освен от регионалните звена на Агенцията за малки и средни предприятия.

Подобряването на енергийната ефективност, намаляване на вредните въглеродни емисии и увеличаване на потреблението на енергия от възобновяеми източници са един от приоритетите на Европа през следващите 10 години и в тон със стратегията на ЕС "Европа 2020". България трябва да постигне 16% дял на ВЕИ в брутното потребление на енергия в страната до 2020 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.