1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. БДЗП е обезопасило 306 стълба от електроразпределителната мрежа

БДЗП е обезопасило 306 стълба от електроразпределителната мрежа

Това е важна стъпка за ограничаване на смъртността сред дивите птици

От началото на юли до края на ноември 2011 г. Българското дружество за защита птиците (БДЗП) се е погрижило за обезопасяването на 306 стълба от електроразпределителната мрежа, а още близо 100 ще бъдат изолирани до края на годината, съобщават от БДЗП. 

Това е важна стъпка за ограничаване на смъртността сред дивите птици и част от проекта за опазване на царския орел и ловния сокол в България. Изолациите са били поставени в Западна Странджа и Сакар - зони от Натура 2000, където е концентрирана българската популация на царския орел.

Изолирането се извършва по проект LIFE+ "Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от мрежата Натура 2000 в България”, финансиран от Европейската комисия. Стойността на поставените изолации е над 40 хил. лв., осигурени от БДЗП, а монтажа се е осъществил със съдействието на "ЕВН България” в рамките на меморандум за сътрудничество и разбирателство, подписан между двете организации.

Само за последните 2 години от БДЗП са открили 6 млади птици от вида царски орел, загинали от токов удар. Тази цифра е огромна на фона на едва 21 двойки, останали в България. Загиването на птици от токов удар при кацане по необезопасени стълбове и съоръжения e една от сериозните заплахи не само в България, но и в други европейски страни и е причина за смъртта както на световно застрашени грабливи видове птици като царския орел и ловния сокол, така и на широко разпространени видове като белия щъркел, който е една от най-честите жертви.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.