1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бургаското "Атанасовско езеро" ще празнува имен ден

Бургаското "Атанасовско езеро" ще празнува имен ден

Автор на идеята е екипът на проекта "Солта на живота" по програма "Лайф" на Европейския съюз

Бургаското "Атанасовско езеро" ще празнува имен ден. Също като съименниците си – хората, странният именник ще посреща гости и ще почерпи - не с бонбони, а с красотата, която от векове дарява на посетителите си. Автор на идеята е екипът на проекта "Солта на живота" по програма "Лайф" на Европейския съюз.

"В рамките на нашия шестгодишен проект шест пъти ще празнуваме ден на Атанасовско езеро", каза ръководителят на проекта Радостина Ценова, цитирана от БНТ. Целта е всяка година да се обсъжда различна тема за живота на езерото. Първият имен ден е посветен на миналото на Атанаскьой, както е наричано преди езерото.

На срещата довечера ще дойдат хора, родени и живяли край езерото, които ще донесат със себе си своите спомени в разкази и снимки за миналото. "Тук се срещат 320 вида от всички птици в България. Те са 400", казва Радост Ценова, ръководител на проекта.

"Посетителите тук имат възможност да наблюдават много редки видове за страната ни, които не могат да се видят никъде другаде и е т.нар. "птичи рай на България", добавя орнитологът Ивелина Колева.

Как е работила природната екосистема преди 50 години, какви археологически проучвания са направени и какво е открито - на тези въпроси довечера ще потърсят отговори всички, които се вълнуват от една от най-важните влажни зони в България. Записи от срещата ще бъдат качени на сайта на програмата, а снимков материал ще обогати укритието за наблюдение на птици.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.