1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. "Четири лапи" спасява лъвица от зоопарка в Павликени

"Четири лапи" спасява лъвица от зоопарка в Павликени

Фондацията се е погрижила за близо 80 големи котки от фалирали зоопаркове и увеселителни заведения в Европа

Фондация "Четири лапи" съобщи, че ще поеме грижите за болната лъвица Багира от зоопарка в Павликени. Това стана ясно след проверка на състоянието на животното, организирана от Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново и представители на международната организация. Повод за нея беше тиражирана в медиите информация за здравословното състояние на 17-годишната Багира.

Лъвицата е била прегледана от известни наши и чужди специалисти. Специално от Южна Африка е пристигнал д-р Амир Кхалил, управител на парка "Лайънсрок", в който "Четири лапи" е спасила близо 80 големи котки от фалирали зоопаркове и увеселителни заведения в Европа. Екип на проф. Аминков от Лесотехническия университет в София е направил рентгенови снимки на Багира, благодарение на които ще може да се определи причината за лошото общо състояние на лъвицата и да се постави точна диагноза.

Лекарите са третирали раните на Багира на място и са започнаха укрепващо лечение, уточняват от "Четири лапи". До края на месеца лъвицата ще бъде преместена в София, където ще бъде прегледана на скенер и лечението й ще продължи. Ако състоянието й позволява, в началото на следващата година лъвицата може да бъде транспортирана до "Лайънсрок" и там в естествена среда ще може спокойно да прекара последните няколко години от живота си.

Тъй като лечението и грижите за Багира в София ще бъдат скъпи, от "Четири лапи" ще разчитат на дарения както у нас, така и в чужбина.

Поради неподходящи условия зоопаркът в Павликени няма да получи разрешение да отглежда други големи котки. Това реши комисията от РИОСВ – Велико Търново, която инспектира съоръжението, посочва в съобщението си "Четири лапи".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.