1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Четири вида пчели в САЩ близо до изчезване, сочи проучване

Четири вида пчели в САЩ близо до изчезване, сочи проучване

Екип е изследвал общо 382 обекта в 40 щата в страната

Четири вида земна пчела, които само допреди няколко години са били в изобилие в САЩ, вече са близо до изчезване, съобщи Ройтерс. Това сочат резултатите от изследване, което потвърждава, че важните за отрасъла на селското стопанство видове са засегнати в световен мащаб.

Те документирали 96% спад в популацията на четири вида. Ареалът им се е свил с около 87%, сочи още изследването. Както и при медоносните пчели, патогенът е частично засегнат, но учените констатират също така и близкородствено кръстосване, причинено от загуба на местообитания.

"Ние предлагаме неоспорими доказателства, че има рязък спад на много видове земни пчели на национално ниво", отчитат изследователите в Бюлетин на Националната академия на науките. Тези открития те определят като "тревожни".

"Това са едни от най-важните опрашители на местни растения", коментира резултатите Сидни Камерън от университета в Илинойс, Урбана, ръководител на изследването.

През последните години специалистите са документирали изчезване на пчели, което те отдават на природен феномен, известен като "синдром на разрушената пчелна колония". Той се дължи на много фактори, включително наличие на паразити, гъби, стрес, пестициди и вируси.

Земните пчели също са важни за опрашването на растенията, отбелязва Камерън, но са далеч по-малко проучени. Те опрашват домати и боровинки, допълва тя.

Тези 50 вида пчели в САЩ са традиционно свързани с прериите и с висока растителност. Макар и да няма култури в непосредствена опасност, резултатите показват, че експертите трябва да обърнат внимание на новите данни, каза Камерън. Този вид пчели могат да летят в студено време в сравнение с други видове и са от ключово значение за опрашване местни видове в тундрата и на голяма надморска височина.

Екипът е изследвал общо 382 обекта в 40 щата в страната и са проверили повече от 73 хиляди музейни архива.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.