1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Организират дебат за законови промени за ВЕИ и климат

Организират дебат за законови промени за ВЕИ и климат

Ще заложи ли страната ни на все по-евтината енергия от ВЕИ или ще продължи да е обвързана със стари, но все по-скъпи - и едновременно замърсяващи околната среда, технологии?

Природозащитната инициатива „Зелени закони“ и партньорите от „Грийнпийс“ – България, WWF – България и Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР – Варна), имат удоволствието да Ви поканят на дебат между граждани, политици и представители на бизнеса по предлагани законодателни промени в Закона за енергия от възобновяеми източници (ЗЕВИ), Закона за ограничаване на изменението на климата (ЗОИК) и свързани с тези промени политики.

Дебатът ще се състои на 13 юни 2023 в зала „Музикална“ на Централен военен клуб-София, от 15:00 до 17:00 часа.


Темите, които ще бъдат обсъдени, са:

  • Въведение: Наказателната процедура срещу България на Европейската комисия за неприлагане на Директивата за ВЕИ;
  • Приоритетни зони за развитие на ВЕИ - зелена енергия без вреда за природата;
  • Улесняване на гражданите при инсталиране на ВЕИ мощности, коопериране за производство и продажба на енергия от ВЕИ;
  • Национална климатична цел за България –  климатична неутралност към 2050 г. (представяне)

Годините между 2015 и 2022 са осемте с най-висока средна глобална температура, откакто в света се извършват метеорологични измервания. Вероятността да надхвърлим прага от 1.5°С, заложен в Парижкото споразумение за климата от 2015 г., е все по-голяма, а с това значително нарастват и рисковете, свързани с климатичните промени. Екстремното време вече нанася огромни материални щети, а безводието е все по-често предизвикателство пред бита, индустрията и дори енергетиката в много европейски държави, включително в България. Въпреки това нивата на въглеродните емисии не спират да растат, а причина за това продължава да бъде начинът ни на живот, силно обвързан с изгарянето на изкопаеми горива.

Дълбоките процеси по ограничаване на емисиите (декарбонизация), които стартираха в Европа, вече дават предимства за икономиките на много държави. Налице са огромни възможности и пред България – за бърза модернизация на икономиката, за енергийна независимост, децентрализация на енергетиката, за справедлив енергиен преход, за по-чисти градове и в крайна сметка – за по-висок стандарт и качествен живот на хората у нас.

Ще успее ли страната ни да се възползва от възможностите и да минимизира рисковете от тези глобални процеси или ще се окаже в коренно променена среда, без да е подготвена за нея? Ще осъвремени ли навреме законодателството си или ще се превърне в обект на наказателни процедури? Ще си постави ли дългосрочна национална цел за климатична неутралност, и ефективна и прозрачна рамка на развитие и изпълнение на климатичните политики, специфични за нашите географски условия - както по отношение на смекчаването на последствията за гражданите и природата, така и на адаптация съм вече настъпващите промени в климата на страната?

Ще заложи ли на все по-евтината енергия от ВЕИ или ще продължи да е обвързана със стари, но все по-скъпи - и едновременно замърсяващи околната среда, технологии? Ще се опитва ли безуспешно, но упорито да бъде енергиен център на Балканите или ще разчита на все по-евтиното електричество от ВЕИ, но произведено в съседните държави, които вече ударно инвестираха в тази посока? Ще работи ли за национална сигурност, като повиши енергийната си независимост чрез ВЕИ, или ще зависи изцяло от вносни горива и все по-неизгодните въглища?

Това са част от въпросите, към които промените в ЗЕВИ и ЗОИК имат отношение и които ще разискваме по време на срещата. Очакваме конструктивното Ви участие и дебат, насочен към дефиниране на работещи решения и предложения.

В събитието са поканени всички членове на парламентарните комисии по околна среда и води и по енергетика, както и ресорните министерства.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.