1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. До 2022 г. Германия трябва да затвори всичките си 17 ядрени централи

До 2022 г. Германия трябва да затвори всичките си 17 ядрени централи

Разходите за закриването може да струват между 670 млн. и 1,2 млрд. евро

До 2022 г. Германия трябва да затвори всичките си 17 ядрени централи, като според изчисленията на специалисти, това ще струва на фирмите, специализирани в производството на енергия от подобен тип централи най-малко 18 милиарда евро.

Според разчетите на германския икономически всекидневник "Ханделсблат", в тази сума не влизат разходите за съхранение на използваното ядрено гориво, така че крайната сума може да достигне до 30 милиарда евро.

Според анализа, разходите за закриването на всеки един от 17-те АЕЦ може да струват между 670 млн. и 1,2 млрд. евро. Освен това за самото разрушаване на нуклеарните централи и отстраняването на строителните отпадъци, през първите пет до седем години след тяхното приключване ще бъдат необходими още 150 до 200 милиона евро. Тези пари ще отидат за охлаждането на ядреното гориво и за заплатите на служителите, които ще контролират този процес.

Вестник "Ди Велт" пък наскоро обяви, че именно от затварянето на ядрените централи, строителните фирми през следващите десет години могат да печелят около 60 милиарда евро. Решението за затваряне на нуклеарните обекти беще взето от правителството в Германия след аварията на японската атомна електроцентрала във Фукушима.

Според плановете на страната, за в бъдеще производството на електрическа енергия ще става чрез възобновяеми източници, уточнява "Дневник".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.