1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Доброволци спасиха 7 кита, изхвърлени на брега

Доброволци спасиха 7 кита, изхвърлени на брега

Акцията за спасяването e продължила няколко часa

Седем кита, изхвърлени на брега на Нова Зеландия, оцеляха благодарение на усилията на стотици доброволци. В продължение на няколко часа хората ги заливаха с морска вода, изчаквайки следващия прилив.

Големите морски бозайници бяха изхвърлени от бурното море на плажа Матаранги на северния остров на Нова Зеландия. Намиращите се по това време хора веднага се заели да ги изтеглят обратно в морето, но без успех. Затова пуснали призив за помощ в социалните мрежи, на който за броени минути се отзовали стотици.

Акцията за спасяването на китовете продължила няколко часа, като доброволците ги обливали с вода и се опитвали да ги върнат във водата. Чак по време на прилива усилията се увенчали с успех, когато животните били изтеглени с лодки. Подобни случки са сравнително често явление по бреговете на Нова Зеландия. Учени предполагат, че китовете се доближават до плажовете в търсене на храна и при по-силно вълнение губят ориентация и плуват към брега, вместо към по-дълбоки води. Преди две години буря изхвърли повече от 300 кита на южния остров, които не можаха да бъдат спасени.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.