1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Едва половината от плажовете ни са с отлично качество

Едва половината от плажовете ни са с отлично качество

Това показват резултатите от последния годишен доклад на Европейската агенция за околната среда (ЕЕА) и ЕК

Почти всички български морски плажове отговарят на минималните критерии за качество на водата, установени с Директивата за качеството на водите за къпане. Едва половината от плажовете ни обаче са с отлично качество. Това показват резултатите от последния годишен доклад за водите за къпане на Европейската агенция за околната среда (ЕЕА) и Европейската комисия, който описва качеството на водата в над 22 000 места за къпане на плажове, реки и езера в цяла Европа през миналата година.

В доклада България попада с 89 крайбрежни води за къпане. С отлични показатели са 45 плажа. Другата половина, или 43 плажа, са със задоволичтелно качество. Три от плажовете не покриват и минималните критерии за качество. В доклада не е посочено за кои точно ивици става въпрос.

По качество на плажовете страната ни заема едно от последните места, наред с Белгия, Латвия и Естония. Отлични оценки за водите си за къпане имат Гърция, Кипър, Малта, Хърватия и Словения. Над 90 % от местата за къпане там отговарят на най-строгите изисквания. В Испания, Италия и Португалия над 80% от плажовете предлагат вода с отлично качество.

Според доклада на ЕЕА и ЕК над 92% от водите в Евросъюза са годни за къпане.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.