1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Египетският лешояд Бела загина в Саудитска Арабия по време на миграция

Египетският лешояд Бела загина в Саудитска Арабия по време на миграция

Бела е маркирана с GPS предавател от екип на БДЗП в Източни Родопи през 2022 година

Миграцията е един от най-рисковите периоди за египетския лешояд, тъй като птиците преминават през голям брой държави и се сблъскват с редица опасности по пътя
между Африка и България. Последното доказателство за това е смъртта на възрастния египетски лешояд Бела в Саудитска Арабия.

Бела е маркирана с GPS предавател от екип на БДЗП в Източни Родопи през 2022 г. За втора поредна година тя прекара зимните месец в Етиопия и подобно на другите възрастни египетски лешояди напролет се отправи на дългото и опасно пътуване към дома.

Преди броени дни от Саудитска Арабия е получен тревожен сигнал от предавателя на Бела. Екипът на БДЗП веднага осъществи контакт с колегите си от Националния център за диви животни в Саудитска Арабия. При извършената проверка на терен е открит трупа на египетския лешояд, със счупено крило под електрически стълб северно от град Медина. Анализа на данните от GPS предавателя на птицата показва, че тя е загинала през нощта като вероятно е била подплашена, излитайки в мрака се е сблъскала с жиците или електрическия стълб, което се е оказало фатално за нея.

Това не е първото предизвикателство, с което Бела се сблъсква по пътя си на миграция. Само десет дни по-рано близо до границата с Йемен Бела отново показва нетипично поведение като в продължение на три дни стои кацнала на земята без да се движи. При проверка на терен лешояда успява да излети и се премести на близък електрически стълб. През следващите няколко дни тя постепенно се завръща към нормалното си поведение и продължава миграцията на север. Твърде вероятно Бела е станала жертва на леко отравяне, от което е успяла да се възстанови. Възможно е обаче именно натравянето да е оказало дълготраен ефект върху координацията на птицата и да е в основата на фаталния сблъсък довел до смъртта ѝ по-късно.

Случаят на Бела е пример за големия брой заплахи, пред които са изправени египетските лешояди по целия миграционен път между Европа и Африка, който изминават два пъти годишно. Сред основните заплахи, които водят до повишена смъртност на вида са използването на отровни примамки, токови удари и бракониерството. БДЗП работи в сътрудничество с над 20 организации по миграционния път на египетския лешояд за намаляване въздействието на тези заплахи и подсигуряване възстановяването на вида, но предизвикателствата остават големи.

БДЗП изказва благодарности на Националния център за диви животни в Саудитска Арабия за оказаното съдействие и бърза реакция благодарение, на които е установена причината за смъртта на Бела.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.