1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК обявява нови инфраструктури за научни изследвания за вятърна, слънчева и ядрена енергия

ЕК обявява нови инфраструктури за научни изследвания за вятърна, слънчева и ядрена енергия

Общите инвестиции възлизат на над 1,2 млрд. евро

Министрите по въпросите на научните изследвания на страните членки на ЕС и асоциирани държави  и Европейската комисия обявиха три нови европейски инфраструктури в областта на енергийните изследвания, предава Рапид. Планирана е институция за вятърна енергия (Дания), институт за концентрирана слънчева енергия (Испания) и изследователски ядрен реактор (Белгия).

Общите инвестиции възлизат на над 1,2 млрд. евро. Инициативите са част от графика на Европейския стратегически форум за изследователски инфраструктури (ESFRI).

В своя актуализиран график 2010 г. Европейския стратегически форум за изследователски инфраструктури (ESFRI) е описал 50 нови изследователски инфраструктури респ. обхватно изграждане на съществуващите институции, за да заема и през следващите 10-20 години челно място в областта на изследванията. Общите разходи за тези проекти възлизат на около 20 млрд. евро, а разходите по екплоатация около 2 млрд. евро годишно.

Една от целите на съюза на иновации се състои в това до 2015 г. да започне строежът на 60% от тези приоритетни европейски изследователски инфраструктури. Финансирането на първо място идва от страните-членки на ЕС, но се допълва и от средства от европейски програми.

Проектът за вятърна енергия в Дания (Windscanner) предлага възможността да се произвеждат подробни карти за ветрените условия в една вятърна електроцентрала, обхващаща площ от много квадратни километра. Това знание ще направи възможни по-ефективни, по-силни и по-леки вятърни турбини. Институтът ще започне работа през 2013 г., разходите са между 45 и 60 млн. евро.

EU-Solaris ще бъде построен към центъра за модерни технологии „Възстановяеми енергийни източници" в Табернас, Испания, и ще служи на първо място за разработването на нови технологии за концентрирана слънчева енергия. Строителните разходи възлизат на 80 млн. евро. Новата изследователска инфраструктура обхваща още филиали в много водещи европейски лаборатории в европейски страни с най-висок потенциал за използване на слънчева енергия (Португалия, Италия, Гърция и Турция), както и в Германия (като предложител на технологии).

Белгийският изследователски реактор Myrpha служи за изследване на възможностите за намаляване на радиоактивните отпадъци. Подробният технически проект за изграждане трябва да е готов през 2014 г. Общите разходи възлизат на 960 млн. евро. Myrpha ще бъде първото в света голямо съоръжение, в което ще се изследва как могат да бъдат редуцирани употребени радиоактивни ядрени горива чрез разделяне и трансмутация. Тук ще може също да се тества направата на ново поколение ядрени електроцентрали с бързи реактори.

 

Етикети ESFRI, ЕС, енергия
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.