1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК прие ново проекторешение за отчитане на парниковите газове в горското и селското стопанство

ЕК прие ново проекторешение за отчитане на парниковите газове в горското и селското стопанство

То ще допринесе за опазване на биоразнообразието и водните ресурси

Приетото от Европейската комисия ново проекторешение за отчитане на емисии на парникови газове представлява първа стъпка за включване на поглъщанията и емисиите от горското и селското стопанство в климатичната политика на ЕС.

В проекторешението са формулирани правила за отчитане на емисиите и поглъщанията на парникови газове в горското и селското стопанство, които досега бяха последните два важни отрасъла без такива общи правила, валидни за целия ЕС.

Горите и селскостопанските земи представляват над три четвърти от територията на ЕС; по естествен път те задържат големи количества въглерод и предотвратяват отделянето му в атмосферата, поради което имат важно значение за климатичната политика. Увеличаването на този „уловен“ въглерод дори само с 0,1 процентни пункта, например чрез подобрено управление на горите и пасищата, би компенсирало годишните емисии в атмосферата от 100 милиона автомобила.

При все това, досега усилията на селските и горските стопани и техните добри практики, насочени към натрупване на въглерода в горите и почвите, се отчитаха само частично. Причина за това е предизвикателството, което представлява събирането на надеждни данни за въглерода в горите и почвите и липсата на общи правила за отчитане на емисиите и поглъщанията на парникови газове.

Целия материал за проекторешението на ЕС за отчитане на парниковите газове четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.