1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Еко автомобилите набират популярност

Еко автомобилите набират популярност

Все повече автопроизводители въвеждат иновации, които гарантират по-малко замърсяване

Краят на евтиния петрол и повишената еко взискателност на клиентите по света определено дават вече реални резултати – на автомобилното изложение в Ню Йорк „зелената” тема е широко застъпена при почти всички автомобилни компании пише ekipnews.com. На изложението Toyota показа два нови хечбек хибрида, един под собствената си марка и един Lexus. BMW и Audi пък демонстрираха луксозни хибридни седани – концептуални модели с функции, които подсказват, че возилата са готови да стъпят на производствената линия. Chevrolet също потвърди, че интересът на компанията към новия тип автомобили се засилва и представи модела Volt на изложението. Неговият еквивалент от страна на Opel – моделът Ampera – направи фурор, като измина над 480 километра, за да докаже публично практическата приложимост на хибридния атомобил.

Еко предложенията стават все повече през всяка следваща година, като това се обяснява със загрижеността на компаниите за околната среда. Все повече автопроизводители въвеждат иновации, които гарантират по-малко замърсяване, като очакванията са в следващото десетилетие хибридите да започнат да изместват обикновените автомобили.

Хибридните автомобили, които се произвеждат в момента в света, се движат чрез комбинация от електрически мотор и бензинов двигател. Особеното на хибридната система е, че тя е затворена и работи напълно автономно, без каквито и да било външни източници на ток. Не се зарежда с ток на бензиностанцията, не се включва в контакта и не се полагат специални усилия за поддръжката й. Когато паднат батериите, бензиновият двигател се включва и започва да ги зарежда. Автоматична система решава вместо водача дали колата да се движи на ток или на бензин, в зависимост от условията на шофиране и от степента на зареденост на батериите, но така че да се получи оптимално съотношение между разход на гориво, вредни емисии, поведение на автомобила съобразно пътната обстановка и др. Някои модели като Тойота Приус имат бутон за шофиране само на ток, в екологичен режим.

Докато в България още се питаме какво е това хибриден автомобил и включва ли се в контакта, в Западна Европа и в САЩ дори законите са вече променени, така че да има привилегии за водачите на хибридни автомобили. В Лондон например, собствениците на хибридните модели на Лексус, Тойота и Хонда не плащат еко-такса за влизане в широкия център на града. Това им спестява по 10 паунда дневно (или около 3 000 паунда годишно). В САЩ за тези автомобили се плащат по-ниски данъци. В някои щати има магистрали с отделни платна, по които имат право да се движат само хибриди. И докато другите коли чакат в задръстването, те се придвижват свободно.

В Ню Йорк се изпълнява програма, по която до 2012 година всички жълти таксита в града ще са хибридни. Много такси-компании в други държави също подменят автопарковете си с такива автомобили, не само по екологични причини, но и защото е по-изгодно. В натоварения градски трафик икономичността на хибридите се проявява най-добре. В градски условия се включва главно електродвигателят. При режим на работа „тръгни-спри“ бензиновият двигател не работи, освен ако не се налага да презареди батериите. Така колата не харчи гориво, не замърсява въздуха и не прегрява в задръстванията, за разлика от стандартните автомобили.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.