1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екологът Александър Петров: Крайречните гори са истинското богатство

Екологът Александър Петров: Крайречните гори са истинското богатство

Те охлаждат околната среда, задържат реките в коритото, контролират кръговрата на водата и като бонус – осигуряват дом и укритие за много животни

Вероятно помните неприлично богатия паток Чичо Скрудж, който се къпе в златото, изпълващо трезора му. Има си рампа за скачане, от която се мята в море от жълтици. Като повечето заможни хора (или патици) Чичо Скрудж е стиснат и пази съкровището си с ярост и параноя.

За повечето хора е абсурдно някой да ползва богатството си за плуване. Вместо да инвестираш, да използваш разумно и да разбереш как може да го направиш по-голямо, ти просто се хвърляш в него и се правиш на Аквамен. И затова ние изглеждаме луди за някои далечни държави – плуваме в богатство, без да го ценим. Нашето богатство обаче не е от жълтици, а нещо много по-важно.

Ако отидете в Северна Африка, ще попаднете в пустинята Сахара. Там водата е безценна. Трудно се намира за пиене, а какво остава за къпане. Много мои приятели се завръщат от екзотичната африканска екскурзия, осъзнавайки колко е хубаво да имаш реки, гори, течаща и питейна вода, включително чиста изворна и минерална.

Всъщност не е нужно да ходите чак в Африка, за да оцените тези елементи от българската природа. Разходете се в горещ летен ден под слънцето за около час (с шапка на главата и бутилка студена минерална вода в раницата). Нека крайната ви цел бъде крайречна гора. Ще забележите, че когато влезете в гората, влизате в друг свят, където жегата няма власт, а свежият въздух и приятният хлад изпълват пространството между могъщите тополи и нежните, приведени към реката върби. Сянката ще ви пази от безмилостното слънце дори в най-горещите часове от деня, въпреки че част от светлината му преминава между листата.

Не само този прост, а и по-сложни експерименти са доказали, че нуждата от крайречни гори е огромна. Те охлаждат околната среда, задържат реките в коритото, контролират кръговрата на водата и като бонус – осигуряват дом и укритие за много животни. Унищожаването на горите е една от причините за повишаването на температурата по цялата планета. Ако се съмнявате, препоръчвам отново да повървите един час под слънцето през юли или август и след това да влезете в крайречна гора. Листата „хващат“ слънчевата радиация и я абсорбират, без нейната висока температура да достигне земята. Затова и разликата между сянката на чадър/тента и дърво е толкова голяма. Част от слънчевата радиация преминава през материята на чадъра/тентата или ги нагрява, създавайки тенджера под налягане, докато горещината и светлината се поглъщат от листата и се преобразуват в енергия из огромното тяло на дърветата.

Крайречните гори от върби, тополи и елхи са сред най-застрашените местообитания. В същото време поддържат голямо разнообразие от живот. Те са притегателни за много земноводни, влечуги, птици и бозайници, а стотици безгръбначни прекарват всеки цикъл от живота си в тях. Крайречните гори имат безценна роля в укрепването на бреговете и регулират нивото на реките – нещо, което разбрахме колко е важно след няколко големи наводнения в последните години.

Другата сериозна роля на крайречните гори е на международно ниво – осигуряват коридор за мигриращите птици. Стотици видове от различни краища на света успяват да достигнат целта си именно заради тези местообитания.  

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.