1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕС инвестира над 2 млрд. евро в чиста енергия

ЕС инвестира над 2 млрд. евро в чиста енергия

50-те проекта са в областта на производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници

2 милиарда и 170 милиона евро отпуска Европейската комисия за осъвременяване на енергийните системи в девет държави членки чрез 19 подбрани проекта. Тези инвестиции ще спомогнат страните от Съюза с по-нисък доход да постигнат своите климатични и енергийни цели за 2030 година. Целта е да се намалят емисиите на парникови газове в енергетиката, промишлеността и транспорта и ще се повиши енергийната ефективност. 
 
Проектите се финансират с приходи от схемата на ЕС за търговия с емисии, като от началото на дейността си през 2021-а Модернизационният фонд е отпуснал на държавите членки общо 9,68 милиарда евро, за да им помогне да ускорят екологичния си преход. След обявените през юни инвестиции в размер на близо два и половина милиарда евро за 31 проекта, общият размер на инвестициите през 2023 година достига 4,66 милиарда евро за общо 50 проекта. През тази година бе предоставена подкрепа на България - 197 милиона, Хърватия - 88 милиона, Чехия - 1,8 милиарда и други.
 
50-те проекта са в областта на производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници, осъвременяването на енергийните мрежи, енергийната ефективност и замяната на въглищата в производството на енергия с горива  по-ниска въглеродна интензивност. Средствата за нашата страна ще бъдат похарчени за осъвременяване на електроразпределителната мрежа с цел ускорена електрификация на транспорта, внедряване на решения за съхранение на енергия, декарбонизация и децентрализация на потреблението и производството на енергия. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.