1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕС предложи нов международен фонд за климата

ЕС предложи нов международен фонд за климата

Международен регистър ще следи плащанията

ООН трябва да създаде допълнителен фонд, който да помогне усвояването на парите, които бедните страни се очаква да получат за намаляването на вредните си емисии, предложи в доклад Европейската комисия, цитиран от Ройтерс. Този помощен механизъм  ще е различен от вече съществуващия "Фонд за адаптация" на ООН.

ЕС се надява да намери подкрепа за този проект за финансова помощ през следващите седмици, което би увеличило шансовете за успех на бъдещето споразумение в Копенхаген. Докладът е един от първите опити да се намерят конкретни решения по проблемите за събирането и разпределянето на милиардите долари помощи, които бедните страни искат, за да подпишат климатичното споразумение.

Международен регистър ще следи дали плащанията, които се осъществяват, са дадени действително на страни или компании, които действително са намалили емисиите си. Ако тази системата  се окаже неефективна, ЕС обяви готовност да създаде свой независим фонд. Според доклада такъв фонд ще даде сигурност на ЕС и страните-членки, че парите им не са изхарчени напразно.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.