1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕС с директива за наказания при престъпления

ЕС с директива за наказания при престъпления

Броят на действията, които ще представляват престъпление, ще се увеличи от 9 на 20

В Европейския съюз ще действа нова директива относно опазването на околната среда чрез наказателното право. С този законодателен акт ще се подобри разследването и наказателното преследване на престъпленията против околната среда.
 
В директивата се установяват минималните правила относно определянето на престъпленията и наказанията. Те заменят предишния законодателен акт, който датира от 2008 година. Актът ще се прилага само за престъпления, извършени в рамките на ЕС. 
 
Броят на действията, които ще представляват престъпление, ще се увеличи от 9 на 20. Сред новите са трафикът на дървен материал, незаконното рециклиране на замърсяващи компоненти от кораби и тежки нарушения на законодателството в областта на химикалите.
С новото законодателство се въвежда и клауза за квалифицирано престъпление, която се прилага, когато престъпление, посочено в директивата, е извършено умишлено и причинява унищожаване или необратими или дълготрайни вреди на околната среда.
 
Умишлените престъпления, които причиняват смъртта на някое лице, ще бъдат наказуеми с максимална присъда лишаване от свобода от най-малко десет години. Други престъпления ще водят до лишаване от свобода до пет години. Максималната присъда лишаване от свобода за квалифицирани престъпления е най-малко осем години. За бизнеса глобите ще бъдат най-малко 5% от общия оборот в световен мащаб за най-тежките престъпления или като алтернатива - 40 милиона евро. 
Държавите членки ще трябва да гарантират, че физическите лица и фирмите могат да бъдат санкционирани с допълнителни мерки, като например задължение за нарушителя за възстановяване на околната среда или за компенсиране на вредите, лишаване от достъп до публични средства или отнемане на разрешителни или лицензи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.