1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕС ще запази въглеродните си такси за авиолиниите от и за Европа

ЕС ще запази въглеродните си такси за авиолиниите от и за Европа

Таксите ще помогнат за постигането на целта въглеродните емисии да бъдат съкратени с 20% до 2020 г.

Европейският съюз ще запази въглеродните си такси за авиолиниите, които летят от и за Европа, въпреки ответните търговски мерки на Китай, заяви датският министър на климата Мартин Лидегор, цитиран от агенция "Франс прес".

Дотогава, докато не бъде основана международна политика за въглеродните емисии от авиосектора, "ЕС ще продължи да изпълнява Схемата за търговия с въглеродни емисии", заяви Лидегор, чиято страна в момента държи ротационното председателство на ЕС.

Схемата започна да действа през 2005 г. като част от опитите на ЕС да се бори с климатичните промени. От 1 януари 2012 г. тя важи и за авиоиндустрията – всички компании, които изпълняват полети от и до летища в ЕС, са задължени да си плащат за въглеродните си емисии.

Брюксел обясни, че таксите ще помогнат за постигането на целта въглеродните емисии да бъдат съкратени с 20% до 2020 г. Редица държави, сред които Китай, Индия, Русия, и САЩ, се противопоставиха на европейските действия и ги определиха като предпоставка за търговска война. Пекин дори забрани на авиокомпаниите си да изпълняват схемата, пише "Дневник".

Компанията Airbus пък обвини Китай, че блокира продажбата на нейни самолети на местните авиокомпании заради разрастващия се спор с ЕС за търговията с въглеродни емисии. Въпреки тези оплаквания дипломатически източници от Китай предупредиха, че ще продължат с ответните мерки, ако не бъде постигнато споразумение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.