1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Европа не развива достатъчно енергийната ефективност

Европа не развива достатъчно енергийната ефективност

Въглеродните емисии трябва да бъдат намалени с поне 80 процента до средата на века в сравнение с 1990 г.

Страните от ЕС трябва да положат повече усилия, за да постигнат 20 процента подобрена енергийна ефективност през 2020 г., тъй като при сегашните политики тази цел може да бъде изпълнена едва наполовина. Това заяви представител на ЕК в Будапеща на международна конференция за управлението на водите в Европа в контекста на климатичите промени, цитиран от БТА.

По думите му едно от решенията е да се ускори реновирането на сградите - обществени, офисни и др.

В центъра на дискусиите в първия ден на конференцията бе "Пътна карта към развитие на конкурентна нисковъглеродна икономика през 2050", публикувана по-рано този месец от Европейската комисия.

Според одобрения документ въглеродните емисии трябва да бъдат намалени с поне 80 процента до средата на века в сравнение с 1990 г. За да бъде постигнато това, Европа трябва да инвестира в чисти и енергийно ефективни технологии допълнително 270 млрд. евро или 1,5 процента от БВП годишно. Тази инвестиция се очаква обаче да се възвърне и дори бъде надмината чрез по-ниски сметки за енергия и спестени горива на стойност 175-320 млрд. евро средногодишно към 2050 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.