1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Европа търси слънчева енергия от Африка

Европа търси слънчева енергия от Африка

Официалната цел на ЕС е да получава 20 процента от енергията си от възобновяеми източници до 2020 година

Средиземноморският слънчев план от 2008 година цели да превърне средиземноморските страни в производители на електроенергия от слънцето за европейските страни от региона. Политическата рамка за такива проекти е Съюзът за средиземноморски слънчев план, обединяващ 43 държави, обясни генералният секретар на испанската асоциация на компаниите за слънчева енергия Protermosolar Луис Креспо, цитиран от ДПА.

Европейският съюз вече прие директива, която определя рамката за енергийните проекти със страни извън ЕС. Същевременно бяха предприети и няколко частни инициативи за внос на слънчева енергия от Африка за Европа. Най-голямата е Desertec, обявен за най-амбициозния проект за слънчева енергия, който започна в Германия. Той обединява европейски и северноафрикански страни, включително гиганти като Deutsche Bank, Siemens , E.ON, RWE или испанската Abengoa.

Земята получава толкова слънчева енергия на ден, колкото човечеството харчи на година, сочат изчисленията на специалистите. Смята се, че инсталациите за слънчева енергия, които покриват по-малко от един процент от пустините в Северна Африка и Близкия Изток, ще произвеждат достатъчно електричество, за да покрият нуждите на целия регион, както и на Европа.

Испания - един от световните лидери в зелената енергия - получава около 35 процента от електрическата си енергия от възобновяеми източници, посочи Креспо.
Слънчевата електроенергия покрива по-малко от 3 процента от енергийните нужди на Испания, но се разраства бързо. В страната работят вече 14 слънчеви електроцентрали.
Що се отнася до Африка, там има малки местни слънчеви инсталации навсякъде из континента, по думите на Креспо.

Африка обаче има само три слънчеви централи, които отчасти работят с газ, отбеляза Креспо. Те са в Мароко, Алжир и Египет.

Дезертек цели да доставя 15 процента от европейското електричество до 2050 година от слънчеви и вятърни съоръжения в Африка и Близкия Изток. Официалната цел на ЕС е да получава 20 процента от енергията си от възобновяеми източници до 2020 година. Проекти като Дезертек ще изискват не само изграждането на огромни мрежи от електроцентрали и енергопреносни мрежи, но и хармонизирането  на законодателството и стандартите между страните. Най-голямата пречка обаче може да са парите. Разходите по Дезертек се оценяват на 400 милиарда евро (520 милиарда долара).

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.