1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Филм, посветен на Атанасовско езеро: "Солени хора"

Филм, посветен на Атанасовско езеро: "Солени хора"

Снимка:

Премиерата на „Солени хора“ ще бъде на Атанасовден по стар стил (31 януари 2023) от 19:00 часа в Дома на киното в София

Нов документален филм за Атанасовско езеро бе създаден в рамките на LIFE проекта „Лагуната на живота“, който се изпълнява от БФБ, БДЗП, Черноморски солници АД и Заедно 2011.

„Солени хора“ представя езерото през погледа на четирима природозащитници, които споделят какви предизвикателства срещат при опазването на Атанасовско езеро – едно забележително място едновременно поддържан резерват и защитена местност, влажна зона с международно значение, Натура 2000 зона, най-богатото място на птици, морска сол и лечебна кал в България. Как се прави бизнес тук? Могат ли да се включат различните заинтересовани страни в управлението и опазването на езерото? Какви са страховете и надеждите на хората, които са посветили живота си на крайбрежната лагуна? Са част от въпросите, които филмът повдига.

27-минутната лента е заснета през август 2022 г., когато Атанасовско езеро е в най-красивите си червено-розови цветове и за разлика от всички досегашни филми, посветени на това райско птиче място – този път главно действащо лице е …розовото фламинго, чиято численост в последните месеци достигна 3000 екземпляра. Заснети са кадри от процеса на солодобив, осъществяван от Черноморски солници АД, както и от природозащитната бригада, организирана от БДЗП – строеж на платформи за гнездене на птици.

Режисьор и сценарист е Александра Вал, оператор Георги Челебиев, музиката и вокалите са на Мила Роберт и Явор Карагитлиев. При подготовката на филма участваха Петър Янков и Нада Тошева от БДЗП, както и Деян Томов от Черноморски солници АД.

Премиерата на „Солени хора“ ще бъде на Атанасовден по стар стил (31 януари 2023) от 19:00 часа в Дома на киното в София. След прожекцията е срещата с екипа на филма в залата, а във фоайето ще има „солен“ коктейл и възможност да се запознаете с продуктите с кауза от езерото – кристална и трапезна сол, зелена сол, шоколад с морска сол, сапун Пеликан и др. Входът е с билет с кауза – 10 лв. в подкрепа на Атанасовско езеро!

А през цялата година екипът ще пътува и ще представи филма на различни места в цялата страна, за да покаже Атанасовско езеро и да дискутира всички предизвикателства, които стоят пред него и хората, които работят за опазването му.

Повече за филма може да научите тук.

Трейлърът на филма може да видите на https://youtu.be/YL5C_l-gqo4

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.