1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. FSC наложи пробация на дърводобивнатата компания “Швайгхофер“

FSC наложи пробация на дърводобивнатата компания “Швайгхофер“

Съмненията са за търговия с нелегална дървесина и незаконен дърводобив

Решението да се наложи пробация на компанията "Холциндустри Швайхгофер" е взето от независим панел, назначен от FSC, който стигна до заключението, че тя е въвлечен в търговия с нелегална дървесина и незаконен дърводобив. В него се посочват условията, които компанията трябва да изпълни до следващата среща на международния борд на директорите на FSC през февруари 2017 г. WWF приветства признанието от страна на FSC за незаконните дейности на „Швайгхофер“, но очаква действия, които да гарантират реално спазване на изискванията на сертификацията.

WWF настоява дърводобивнатата компания „Швайгхофер“ да предприеме незабавни действия, за да се справи с незаконните практики в търговските си операции с дървесина в Румъния и в дърводобива от горски територии, придобити при съмнителни обстоятелства.

​„Взетото от FSC решение да не се разграничи от „Швайгхофер“ не изпълнява очакванията на WWF за предприемане на незабавни действия по случая – коментира Йоханес Занен, експерт „Гори“ във WWF-Германия. – То може лесно да се припознае от „Швайгхофер“ и от други компании като карт бланш за използване на нелегални методи без риск от неправилна употреба на логото на FSC“ – добави той.

За WWF е от критично значение да не се позволява на компаниите да избягват последствията от замесването си в дейности, поощряващи незаконната търговия с дървесина. Почти две години природозащитните организации, журналисти, както и румънското Министерство на околната среда събират доказателства, че „Швайгхофер“ е купувала нелегална дървесина или дървесина без документи и е плащала е подкупи.

Разследването на FSC е провокирано от жалбата, която WWF заведе през ноември 2015 г. Организацията назначи независим панел, който да разследва обвиненията срещу компанията, разгледа над 400 документа и проведе редица интервюта.

Издаденият доклад потвърди опасенията на WWF, като изтъкна, че „има ясни и убедителни доказателства, че „Швайгхофер“ е участвал в търговия с незаконна търговия чрез приемане на нелегално добита дървесина във фабриките си и със собствени си действия в тях. В допълнение „Швайгхофер“ е работила с компании и личности, срещу които има сериозни обвинения за незаконни и корупционни действия и в някои случаи е предплащала тяхната дейност в горите. Панелът е наясно и с по-скорошните обвинения за незаконни дейности и корупция, съпътстващи добива на дървесина от Украйна за фабриките на компанията в Румъния. Те не са предмет на това разследване.“

„WWF очаква FSC да проведе същински, стриктен и прозрачен мониторинг на работния процес, за да избегне впечатлението, че решението, взето от борда, означава, че незаконните практики са регистрирани, но не са осъдени от системата на FSC“ – добавя Занен.

WWF ще продължи борбата си срещу незаконните сечи и ще продължи да настоява за истинска прозрачност на пазара на дървесина.
 
За да избегне разграничението, „Швайгхофер“ трябва да изпълни следните условия до февруари 2017 г.:

  • Публично да заяви отговорността си за определени нередности в своята верига на доставки и решимостта си да отстрани съответните недостатъци в сътрудничеството си с граждански организации.
  • Да демонстрира, че е ангажирана в прозрачен и конструктивен диалог със заинтересованите страни от природозащитния и социалния сектор за създаването на ясен план за коригиращи действия, изграден според препоръките на панела. Този план трябва да се занимае със значимите недостатъци, които все още съществуват по отношение на дейностите на компанията, както и със значимите последствия върху горите и хората, причинени от тях.
  • Да представи предварително плана за коригиращи действия на борда на FSC за одобрение.

WWF България промотира FSC сертификацията като работещ инструмент за постигане на отговорно управление на горите и с особено внимание следи процесите на горска сертификация в страната и спазването на изискванията на FSC във вече сертифицираните горски територии. В тази връзка WWF-България успешно завърши процеса по изготвяне на Национален стандарт за горска сертификация по системата FSC. Документът е одобрен и предстои да влезе в сила през 2017 г. за всички сертифицирани територии в страната.

През септември 2016 г.  WWF-България изпрати списък с определените гори във фаза на старост при теренни проучвания от последните 4 години и призова закупчиците на дървен материал работещи за „Швайгхофер” да не приемат дървесина от тях. Смятаме, че тези гори са особено ценни и трябва да бъдат запазени за бъдещите поколения, т. е. в тях да не се извършва дърводобив и да няма човешка дейност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.