1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Германия прие окончателно законопроекта за отказ от ядрената енергетика

Германия прие окончателно законопроекта за отказ от ядрената енергетика

Осем от 17-те реактора на страната ще бъдат спрени незабавно

Германското правителство прие законопроект, който ще направи Германия първата голяма икономическа сила в света, обърнала гръб на ядрената енергетика, съобщи министърът на икономиката Филип Рьослер. Всички германски ядрени централи ще бъдат затворени "до 2022 г.", съобщи министърът на пресконференция, предаде АФП.

Екипът на Ангела Меркел определи на извънредно заседание на министерския съвет стратегията, която ще позволи на страната да се справи с безпрецедентното предизвикателство. Неговият основен принцип беше утвърден преди една седмица от партиите в управляващата коалиция. Осем от 17-те реактора на страната ще бъдат спрени незабавно, а останалите девет ще бъдат извадени от експлоатация постепенно между 2015 и 2022 г.

Така Германия ще бъде лишена от ядрената енергетика, която дава 22% от брутното производство на електричество. За да компенсира загубата, германското правителство ще разчита главно на строежа на ветропаркове в морето, ще ускори строителството на газови и въглищни централи и ще стимулира пестенето на енергия. Берлин досега не е съобщил колко ще струва отказа от ядрената енергетика, но според експерти цената може да е между 90 и 200 милиарда евро. Те ще бъдат поделени между данъкоплатците, потребителите на електричество и производителите на енергия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.