1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Глоба от 3 хил. лв. за продажба на кокиче

Глоба от 3 хил. лв. за продажба на кокиче

Санкциите са според Закона за лечебните растения

Пълна забрана на търговията с пролетни цветя наложи кметът на Търговище Красимир Мирев. Причината е, че това са видове, застрашени от изчезване предаде  standartnews.com. Забраната се отнася за продажбата на кокичета, пролетни циклами, минзухари, синчец, горски теменуги, иглики, божур, луковици за засаждане и други. Нарушителите ще плащат глоби от 1000 до 3000 лева. Санкциите са според Закона за лечебните растения, уточниха еколози.

Мярката цели опазване на цветята, застрашени от изчезване на територията на Търговище и областта, обясниха от общината. Заради кметската заповед е засилен и контролът около пролетните и църковните празници за периода от март до май, предупредиха от градската управа.

Кметът Красимир Мирев прати писма до всичките си колеги в общината и до фирмите "Общински пазари" и "Обредни домове и зали". Той нареди на видни места да се поставят предупредителни табели, че продажбата на защитени и диворастящи растения е забранена. Вече стартираха и редовни проверки от служители на общинския инспекторат, предимно около ритуалните сгради и по пазарите за цветя в областния град.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.