1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Голямото наблюдение на завръщащите се прелетни птици започва утре

Голямото наблюдение на завръщащите се прелетни птици започва утре

Инициативата има образователна цел и в нея може да участва всеки

Голямото наблюдение на завръщащите се прелетни птици започва утре, съобщи Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Международната кампания "Пролет на живо" се организира за седми път в партньорство с природозащитната организация Bird Life International.

Инициативата има образователна цел и в нея може да участва всеки. От участниците се очаква да следят внимателно за появата на първите селски лястовици, кукувици, бързолети, бели щъркели и пчелояди, а след това да регистрират наблюдението си в сайта на кампанията. По този начин всеки може да се включи в посрещането на пролетта, коментират организаторите.

"Насърчаваме всеки, без значение какви са възрастта и уменията му да разпознава птиците, да се забавлява, като обърне поглед към природата и се включи в инициативата "Пролет на живо", коментира Анна Станева, координатор на кампанията за България.

"Тази година бихме искали да отправим специална покана към родителите, бабите и дядовците да изведат своите деца и внуци на разходка сред природата и да наблюдават заедно птиците. Децата могат също да се включат във фотоконкурса "Моето първо наблюдение", който ще стартира през април", допълни Анна Станева.

На сайта www.springalive.net има и специална секция за учителите по биология с готов пакет от учебни материали. Миналата година участниците в кампанията са регистрирали над 127 000 наблюдения, съобщава БДЗП.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.