1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Гражданско неподчинение срещу строежа на сметище готвят жителите на добруджанското село Стожер

Гражданско неподчинение срещу строежа на сметище готвят жителите на добруджанското село Стожер

Обмисля се и вариант бъдещото депо да се атакува в съда

Жителите на добруджанското село Стожер ще блокират за два часа на 17 април главния път Добрич - Варна в района на селището. Решението за гражданското неподчинение беше взето на днешния протестен митинг срещу изграждане на регионално депо за битови отпадъци в землището на Стожер. Хората са решени да спрат проекта, който предвижда там да се депонира сметта на осемте добруджански общини и на шуменската Никола Козлево. Обмисля се и вариант бъдещото депо да се атакува в съда, пише "Дневник".
 
Притеснението на жителите на Стожер е, че сметището ще замърси водоизточниците и въздуха на селото и ще ги лиши от единственото пасище. "Ако все пак не успеем да се преборим срещу строежа на депото, нека поне до него да се стига по обиколен път, а не през центъра на селото", настояват протестиращите. Те искат още като компромис за сметището да отпадне такса за смет, да се осигурят работни места за местни хора при строежа и експлоатацията на сметището, да се подобри инфраструктурата в селото.
 
Целта на пътната блокада е да провокира среща с областния управител Желязко Желязков и с кмета на Добрич Детелина Николова, която е председател на сдружението "Управление на отпадъците - регион Добрич". Според председателя на инициативния комитет Димитър Платиканов, никой досега не е обяснил на жителите на Стожер подробности за проекта и те са научили за него три години след като е одобрена площадката през 2006 г. Хората си задават въпроса защо е избрано землището на едно от най-големите села в областта, а не е използван терен в някое от обезлюдяващите се населени места.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.