1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Идея за приложение, следящо консумацията на вода в домакинството, е големият победител в Panda Labs

Идея за приложение, следящо консумацията на вода в домакинството, е големият победител в Panda Labs

Снимка:

Отбор „Водородите“ получи стартово финансиране и започва работа по нейното реализиране

С интензивен мастър клас и тържествена церемония по награждаване на победителя завърши семестърът на Panda Labs, посветен на устойчивото ползване на водата и адаптацията към климатичните промени. Над 100 ученици и студенти от цялата страна, на възраст между 15 и 25 години, за пореден път се включиха в програмата за зелени иновации и предприемачество на WWF. В резултат от техния ентусиазъм, познания и най-вече активна съвместна работа семестърът генерира десетки новаторски идеи за намаляване на водния отпечатък.

В рамките на мастър класа, който се проведе в София Тех Парк, четирите най-добри отбора-финалисти в двата тематични хакатона, проведени през есента, разработиха иновативни решения, свързани с намаляване на консумацията на вода в домакинствата и в селското стопанство. Ето кои бяха отличените тиймове, състезаващи се за голямата награда на Panda Labs:

  • отбор „Зелената фея“ – със система за пречистване и преизползване на „сивата вода“ от домакинствата;
  • отбор „Водородите“ – с приложение, което следи консумацията на вода в домакинството, предоставя съвети за намаляване на потреблението и за това как повторно да използваме водата за нетипични цели;
  • отбор „ФЕЛС“ – с идея за използване на натриев полиакрилат в земеделието с цел намаляване на количествата вода за напояване в сухи райони;
  • отбор „Water Warriors“ – с идея за мобилно приложение в помощ на земеделците, което да прогнозира засушавания на територията на България.

По време на участието си в мастър класа отборите преминаха през онлайн лекции, присъствени сесии, посещения в лаборатории и срещи с предприемачи и представители на водещи компании. Отборите, достигнали до финалния етап на семестъра, имаха възможност да разговарят с изпълнителния директор на WWF България Веселина Кавръкова и да научат за нейния път в консервационната работа, за дейността на природозащитната организация, както и за дългогодишната работа по опазване и възстановяване на сладководните екосистеми в България и по света.

Kaufland България предостави възможност на младежите да разберат повече за подкрепата на компанията за българската полярна експедиция. Участниците направиха жива връзка с българските изследователи в Антарктида и зададоха своите въпроси към учените във връзка с работата им в сферата на адаптацията към климатичните промени.

Екипът на Веолия България организира за младежките екипи посещение на Пречиствателната станция за питейни води „Бистрица“, която обработва основната част от водите, идващи от яз. „Искър“ за питейните нужди на София.

Отборите посетиха лаборатории и компании в София Тех Парк и научиха за инкубационната и акселераторска програма на научно-технологичния парк в подкрепа на иноватори, предприемачи и изследователи – SEEIP.

Семестърът „Бъдещето на водата“ завърши с представянето на идеите пред експертно жури, което имаше задачата да оцени отбора с най-иновативна и най-перспективна бизнес идея. Макар че бяха сериозно затруднени в решението си, членовете на журито все пак определиха големия победител в Panda Labs. Това е отбор „Водородите“ с любопитната си идея за приложение, което следи консумацията на водата в домакинството, изпраща известия при прекомерна или неправилна употреба и предоставя съвети за нейното ефективно ползване.

Младежите ще получат стартово финансиране в размер на 7 000 лв., с помощта на което ще направят първоначални тестове на своето решение и ще започнат работа по създаването на прототип. WWF продължава да подкрепя отборите-финалисти и след края на семестрите в пътя им към реализирането на устойчиви продукти и услуги в името на това да създадем свят, в който да живеем в хармония с природата.


 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.