1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Инициативен комитет ще организира национална конференция за шистовия газ

Инициативен комитет ще организира национална конференция за шистовия газ

За утре е планирано протестно шествие в Добрич

Инициативният комитет "Добрич против добива на шистов газ", който утре ще проведе протестно шествие в центъра на града планира в бъдеще да организира и национална конференция по въпроса, съобщи в ефира на Дарик радио председателят на гражданското обединение Александрина Панайотова.

Склонни сме да чуем и другата гледна точка, заяви тя и допълни, че протестиращите не са против проучването и добива на газ по принцип, а срещу използването на технологията "хидравличен удар". "Ние искаме закон, който да забранява тази технология, която е варварска и унищожава природата", заяви Панайотова.

Тя обаче отбеляза, че организирането на дебат по темата е свързано с пари, а гражданското сдружение се издържа с дарения. Панайотова припомни, че по време на извънредна сесия на Общинския съвет в Добрич кметът Детелина Николова също е поела ангажимент да организира широка обществена дискусия по темата, но това все още не се е случило.

Планираното за утре протестно шествие ще тръгне в 11.00 часа от градинката пред църквата "Свети Георги" към площад "Свобода". Пред хотел "България" символично ще бъде разрушен макет на сонда за добив на шистов газ. Оттам протестиращите ще се придвижат до сградата на общината, където ще бъде прочетено отворено писмо до всички отговорни български институции с искане за мораториум върху проучванията и добива на шистов газ.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.