1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Инвестициите във вятърна енергия ще достигнат 202 млрд. долара до 2030 г., сочи прогноза

Инвестициите във вятърна енергия ще достигнат 202 млрд. долара до 2030 г., сочи прогноза

Вятърна турбина се строи на всеки 30 минути в 75 страни по света

Инвестициите във вятърна енергия могат да достигнат 202 млрд. долара до 2030 г, съобщава агенция Bloomberg. Енергията, получавана от вятъра се очаква да задоволява 22% от нуждите електроенергия, сочат прогнози на Международният съвет за вятърна енергия.

Инсталираните мощности могат да достигнат 2300 гигавата до 2030 г., става ясно от доклад на индустриалната група. Изграждането на турбини става с по-бързи темпове, отколкото са прогнозирани в предишни сценарии за развитие на индустрията.

Миналата година по света са инвестирани 63 млрд. долара във технологии за вятърна енергия. Тези инвестиции са добавили 37,5 гигавата мощности, с което общия капацитет от вятърната енергия е достигнала 157,9 гигавата. Една трета от мощностите са инсталирани в Китай, което е удвоило екоенергията в страната, добивана от вятъра до 25 гигавата.

Вятърна турбина се строи на всеки 30 минути в 75 страни по света. В строителството им са ангажирани 600 хиляди работника от компании като "Дженерал електрик", "Сименс", "Вестас" и др. Инвестициите във вятърна енергия  миналата година са надвишили парите, изразходвани за всички други технологии, сочат данни на международната енергийна агенция.

Светът ще си спести 34 млрд. тона въглероден диоксид до 2030 г., ако капацитетът на енергията от вятъра достигне 2 300 гигавата, смятат от съвета.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.