1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Испания пред САЩ по мощности за производство на слънчева енергия

Испания пред САЩ по мощности за производство на слънчева енергия

Всички слънчеви мощности в страната сa общо 432 мегавата

В Испания беше открита най-голямата слънчева електроцентрала в света, съобщи "Гардиън" предаде dnevnik.bg. С откриването на новата централа, наречена La Florida, Испания изпревари САЩ като най-голям производител на слънчева енергия – всички слънчеви мощности в страната сa общо 432 мегавата. Това число може да се сравнява с енергията, която произвежда малка атомна електроцентрала.

La Florida се намира в западна част на Испания. Капацитетът и е около 50 Мвт. За да произвежда електричество, централата използват параболични огледала, които през целия ден се въртят и следват слънцето.

Испания е лидер в производството на възобновяема енергия. Страната отстъпва само на Китай и САЩ по брой построени ВЕЦ. Вятърният сектор също е добре развит. С 340 слънчеви дни годишно обаче, слънцето е по-надежден енергиен източник за Испания, отколкото вятъра. От испанската асоциация на производителите на фотоволтаична енергия заявяват, че тази година трябва да бъдат въведени в експлоатация още 600 Мвт. слънчеви мощности. До 2013 г. капацитетът на слънчевите мощности в Испания би трябвало да достигне 2 500 Мвт.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.