1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Изграждат асансьор за есетровите риби в река Дунав

Изграждат асансьор за есетровите риби в река Дунав

Затрудненото преминаване на есетрите през хидровъзел "Железни врата" е една от причините за намаляването на вида

Есетровите риби ще могат да преминават от едната на другата страна на хидровъзел "Железни врата" с асансьор, съобщи зам.министърът на околната среда и водите Евелина Василева пред Дарик радио. В изграждането на съоръжението ще бъдат инвестирани между 5 и 10 млн. евро, които ще бъдат осигурени от сръбските предприсъединителни програми.

Затрудненото преминаване на есетрите през "Железни врата" е една от причините за намаляването на вида. У нас има четири вида есетрови риби.

Около 80% от флората и фауната в горното течение на река Дунав е унищожена заради индустриализацията, каза още Василева. Символ на това е есетрата, която обикновено хвърля хайвера си в долното течение на реката, но заради "Железни врата" няма как да достигне до него. Заради това се планира построяването на специално съоръжение, с което рибите да бъдат пренасяни през стената на хидроенергийния възел, обясни Стоян Михов от природозащитната организация WWF.

Михов сигнализира, че със съоръженията, които се правят около дунавската информационна система в българския участък, също може да се попречи на миграцията на есетровите риби.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.